Kenneth Paterson VD Mediatc avstår OS i Sotji. Foto: Peo Wenander/Sveriges Radio

Kungälvsföretag väljer bort mutkulturen i Sotji

"Mutorna kan dra iväg"
1:20 min

Företaget  Mediatec i Kungälv väljer att förlora ett mångmiljonkontrakt under OS i Sotji. Bakgrunden är den mutkultur som omgärdar vinterspelen menar företagets VD.

- Mutorna skulle kunna dra iväg i sexsiffriga belopp under OS-perioden, säger Kenneth Paterson.

Företaget Mediatec jobbar med storbildsskärmar och har tidigare gjort åtta OS. Men när företaget började planera för Sotji så kunde VD Kenneth Paterson inte få några avtal på vad saker och ting skulle kosta i Ryssland för att genomföra uppdraget.

- Om vi står och skall upp med utrustning i en skidbacke som väger tio ton och det tar några dagar så behöver vi hjälp från olika företag på plats. - Summor på mutorna är väldigt svårt att säga, men kontraktsvärdet för oss kan ligga på tjugo miljoner säger Kenneth Paterson.

De företag som nu jobbar i Sotji istället för er. Tvingas de betala mutor?

- Jag har konatkt med mina kolleger i branschen och de har problem och kämpar med det, säger Kenneth.

-Om du ändå skulle chansa och gå med i spelet? Vi har en uppförandekod inom företaget och personalen skall vara stolta att vi gör saker rätt, säger VD Kenneth Paterson.

                                                                   Peo Wenander

                                                                   peo.wenander@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".