Foto: Hampus Rundberg/P4 Sveriges Radio Göteborg

Kommunstyrelsen i Göteborg föreslås sitta på dubbla stolar

Efter allt tal om att ledande Göteborgspolitiker inte ska sitta på dubbla stolar ska de ändå fortsätta att göra det i kommunens nya bolagsorganisation. I de nya bolagsstyrelser som kommunfullmäktige ska klubba ikväll har nio ledande politiker dubbla roller.

– Jag tycker det är oreflekterat och osynkat med det vi själva föreslår i vår bolagsutredning, säger kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén (S).

Hon verkar förvånad över att politikerna i kommunens nya koncernbolag Göteborgs Stadshus samtidigt ska sitta i styrelser för underlydande bolag, trots att det är ifrågasatt i bolagsutredningen.  

Enligt förslaget till kommunfullmäktige ikväll ska hon själv sitta i Göteborg & Co Kommunintressent och Business Region Göteborg.

Den kommission som förra året granskade grogrunden för oegentligheter i Göteborg varnade just för att dubbla engagemang kan riskera politikernas trovärdighet. Vaksamheten bör vara stor vid rollkonflikter, sa kommissionen, och dit hör att granska de verksamheter man själv leder.

Moderata oppositionsledaren Jonas Ransgård ska precis som Anneli Hulthén sitta i koncernbolagets styrelse och Göteborg o Co Kommunintressent och Business Region Göteborg.

– Det är en övergångsperiod, så jag tänker mig inte att kombinationen består efter valet. Tanken var ju att man ska inte granska sig själv, säger Jonas Ransgård (M).

En tillfällig lösning, menar alltså han. Detsamma säger miljöpartisten Kia Andreasson, som ska sitta i tre bolag plus koncernstyrelsen. Hon stannar bl.a. kvar som ordförande i Göteborg Energi.

– Jag kan väl säga som så att vi ska ju inte sitta i både Göteborg Stadshus och bolagen. Någonstans där måste man bestämma sig.

I koncernstyrelsen sitter vänsterpartisten Mats Pilhem i flest bolag, fem stycken, varav tre är Älvstranden-bolag som hänger ihop. Tre bolag blir det också för socialdemokraten Dario Espiga och kristdemokraten David Lega.

– Man har många poster när man är ensamt kommunalråd för ett parti, säger David Lega (KD).

Fotnot: Valberedningen fick dock senare bakläxa av kommunfullmäktige. 79 ledamöter av 81 röstade på torsdagskvällen för en återremiss av förslaget.

FAKTA: Dubbla stolar

Gitte Caous (S)
Göteborg & CO kommunintressent

Jonas Ransgård (M)
Göteborg & CO kommunintressent
Business Region Göteborg

Anneli Hulthén (S)
Göteborg & CO kommunintressent
Business Region Göteborg

Lars Hjälmered (M)
Johanneberg Science Park

Kia Andreasson (MP)
Göteborg & CO kommunintressent
Göteborg Energi
Lindholmen Science Park

David Lega (KD)
Göteborg & CO kommunintressent
Framtiden
Rysåsen fastighet

Stefan Landberg (FP)
Göteborg & CO kommunintressent

Mats Pilhem (V)
Framtiden
Rysåsen fastighet
Älvstrandens utvecklingsbolag (3 stycken)

Dario Espiga (S) suppleant
Göteborg & CO kommunintressent
Framtiden
Rysåsen fastighet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista