God arbetsmarknad för ingenjörer

I går kom Volvo med beskedet att 4 400 tjänstemän ska bort i hela koncernen och att tjänstemän och konsulter ligger illa till. Men arbetsmarknaden är inte dålig för tekniker och ingenjörer.

- Dom tekniska konsultföretagen som jag har kontakt med som jobbar mot fordonsindustrin har kommit in med rätt mycket förfrågningar under januari månad. Och betydligt mer än man gjorde än under 2013, säger Marie Nissbrant som är platsförmedlare på Arbetsförmedlingen och har särskild kontakt med fordonsindustrin.

Exempelvis så håller Volvo Personvagnar och Geely på att bygga upp en utvecklingsavdelning på Lindholmen med 400 ingenjörer, SKF ska köra igång en global utvecklingsavdelning i Göteborg med 50 ingenjörer och det behövs ingenjörer i Göteborg till att utveckla offshoreprodukter till oljeindustrin.

Det finns en viss arbetslöshet bland ingenjörer, men i stort sett handlar det om en brist.

- Om vi pratar om arbetssökande inom elektronik mot fordon hittar vi tyvärr inte dom i våra register i någon större omfattning. Däremot finns det fler inom mekanik som söker mot konstruktion. Men visst är det en brist på ingenjörer och vi har svårt att förse våra kundföretag med tillräcklig kompetens, säger Marie Nissbrant.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista