Foto: Ingvar Karmhed/TT.

Kritik mot magsäcksoperationer på barn

2:12 min

Professor vid Lunds universitet riktar kritik mot Drottning Silvias barn-och ungdomssjukhus i Göteborg, där man som del i ett forskningsprojekt planerar att magsäcksoperera barn och ungdomar som lider av fetma.

Det är Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg som ska operera 13-15 åringar som del i ett forskningsprojekt.

Charlotte Erlansson-Albertsson är professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds Universitet, och hon ser flera risker med att operera magsäcken på ungdomar.

– Problemet är ju att de inte har vuxit färdigt. Vad jag tänker på är att mag-tarmkanalen är ett system där det finns en mängd olika ämnen som behövs för absorbtionen av födan, näringsämnen, vitaminer. antioxidanter, mineraler, alltihop. Men det finns också ett antal hormoner som frisätts från tarmen och som påverkar hjärnan och hur den mår, säger Charlotte Erlansson-Albertsson.

Det handlar inte bara om hur vi att tar upp viktiga ämnen ur maten vi äter. Att göra ingrepp i mag-tarmområdet påverkar oss också psykiskt, menar Charlotte Erlansson-Albertsson som jobbar med aptitreglering och tarmens betydelse för aptitkontroll.

– Mat ger ju en tillfredställelse och en belöning. Äter man mindre mat så blir man mindre belönad. Då finns det kanske risker för depression eller att man tar till andra medel för att belöna sig, rökning, alkohol och vad som finns att tillgå, säger hon.

I både Sverige och utomlands är rekommendationen att vänta med magsäcksoperationer till patienterna är över 18.

Men Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus har nu beslutat sig för att operera ungdomar redan i tidiga tonåren. Det här som del i ett nytt forskningsprojekt för att förbättra vården för ungdomar med svår fetma.

– De ungdomar som kommer att bli aktuella har gått i flera år, och har en stor problematik. Ibland känner man att det är etiskt viktigt för vissa ungdomar, när de är så isolerade eller svårt sjuka på annat sätt, säger Eva Gronowitz som är barnsjuksköterska och forskningskoordinator på sjukhuset.

Men Charlotte Erlansson-Albertsson tycker att redan 18-års gränsen är väl ung, och säger att det är viktigt att vänta tills patienterna är färdigvuxna.

Om de inte får det, vad kan man få för problem då som ung?

– Ja, då kanske inte denna funktion blir optimal. Det är ju så med människan att vi utvecklas väldigt långsamt och det utvecklas när vi använder det och ligger det i träda så kanske funktioner går tillbaka som inte går att reparera sedan, säger Charlotte Erlandsson-Albertsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista