Mariana fick rätt mot kommunen, återigen. Foto: Lasse Nilsson/Sveriges Radio

Okej med personlig assistent på semesterresan

1:40 min

Stadsdelsnämnden Askim-Frölunda-Högsbo gjorde fel som nekade en 17-åring personlig assistent för en semesterresa utomlands. Det har nu kammarrätten slagit fast i en dom. 

Det handlar om den svårt utvecklingsstörde 17-årige Jamie från Askim som nekades personlig assistent för resan av stadsdelsnämnden i Askim-Frölunda-Högsbo.

Men nu har Jamies mamma Mariana Bäckfalk för andra gången vunnit i domstolarna.

– Det känns jättebra, men väldigt dubbelt. Jag är jippie först, att äntligen fick de en snäpp på näsan för andra gången, de har fått det först i förvaltningsrätten.

– Men så står det samtidigt att ersättning inte utbetalas i efterskott, om det inte finns särskilda skäl till detta. Jag misstänker att det tycker stadsdelen inte att det finns.

Det var inför höstlovet 2012 som Mariana Bäckfalk sökte om tillfälligt utökad personlig assistens för att kunna åka till Kanarieöarna en vecka - istället för det stöd och hjälp som Jamie skulle ha haft om han stannat hemma.

– Han klarar sig inte själv någonting. Han måste ha uppsyn dygnet runt eller hela sin vakna tid.

Ganska gravt funktionshindrad?

– Ja, det är på gränsen till att ha svår utvecklingsstörning med autism.

Mariana Bäckfalk fick avslag från stadsdelsnämnden redan före resan - men den blev ändå av:

– Ja vi åkte. Jag hade faktiskt lovat mina barn detta. Så vi var tvungna att åka. Så jag fick biljett till Jamie min son, hans assistent. Plus betala assistentens lön den veckan.

Hur kändes det?

– Det sved lite i kassan, det gjorde det.

Nu har alltså både Förvaltningsrätten och Kammarrätten slagit fast att för att uppnå "goda levnadsvillkor" har man rätt till personlig assistens för att kunna företa semesterresor, framförallt om det var några sen:

Hur tycker du stadsdelen har behandlat dig och din son?

– Bedrövligt, under människovärdet. De tycker inte han är värdig att åka på semester eller göra någonting ihop med vår familj, som vi ska göra. Det är inte människorvärdigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista