1 av 3
Foto: Sveriges Radio
2 av 3
Tomas Nilsen är upprörd över kostnaden för återbetalning. Foto: Britta Svanholm Maniette/SR
3 av 3
Kontantavi för återbetalning av trängselskatt. Foto: Britta Svanholm Maniette/SR
Trängselskatten

Så här slipper du onödig dubbelbetalning

1:39 min

Nu skickas utbetalningsavier ut till de bilister som blev felaktigt dubbeldebiterade för trängselskatt i november förra året. Tusentals bilister kan nu komma att betala 25 kronor för att få ut pengarna, trots att det går att få dem överförda kostnadsfritt.

– Fel kan ju begås och vi beklagar att det här har skett men vi vill ju att alla som har råkat ut för det här ska få tillbaks sina pengar och försöker lösa det på det bästa sättet vi kan helt enkelt, säger Charlotta Tångring som är sakkunnig för trängselskatt på Transportstyrelsen.

I november skedde en dubbelkörning i Transportstyrelsens trängselskattregister och det blev fel på 190 000 e-fakturor.

Många har redan ett konto anmält dit pengarna kommer gå automatiskt, men om inte detta finns så får bilisten bege sig till närmsta Swedbankkontor där det går att göra en kostnadsfri överföring av pengarna till valfritt konto. Det går också att posta avin till banken.

På övriga ställen som löser in avin, till exempel matbutiker eller Kassagirot, kostar det 25 kronor att få ut pengarna och det här har retat upp Tomas Nilsen, en av de feldebiterade bilisterna, som hellre spara pengarna till nästa gång han ska betala trängselskatt.

– Då kunde man ju ha de här pengarna innestående till nästa gång man ska betala sin skatt så att säga, säger Tomas Nilsen.

Men det är inte möjligt menar Charlotta Tångring.

– Vi har inte rätt att behålla de här pengarna som vi inte ska ha. Det är ju en skatt och den går inte att betala i förskott så därför måste vi betala ut dem direkt.

Datamissen har blivit kostsam. I runda slängar har Transportstyrelsen lagt en kvarts miljon på att skicka ut utbetalningsavier, som kostar ungefär fyra kronor styck.

Förutom att lösa in avin på bank eller gå till butik finns det ytterligare ett sätt att få pengarna.

– Om du inte tar ut den här avin fram tills utgångsdatum så kommer pengarna att skickas tillbaka till Transportstyrelsen och då kan du anmäla ett konto och sedan ta kontakt med oss för att få pengarna utbetalda igen. Och då kommer de att komma in direkt på rätt konto, berättar Charlotta Tångring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista