Utsikt från Ardalsberget, Göteborg. Foto: Roger Blomqvist / P4 Göteborg

Nya bud i striden om Arendalstäkten

1:43 min

I striden om en bergtäkt i Arendal i Göteborg säger nu kommunen att den inte är bunden av något löfte till det bolag som vill starta täkten. Detta är tvärtemot vad som tidigare påståtts.

Ansvariga kommunalrådet Mats Arnsmar säger att det löftet i såfall gäller en helt annan del av berget.

- Det skulle vara i de norra delarna i så fall. Sen, när länsstyrelsen tittade på det här, sa man att här finns mycket naturvärden, så de flyttade ner gränsen i det som i översiktsplanen är utpekat som grönområde och natur, säger socialdemokraten Mats Arnsmar.

Han påstår alltså att den mer sydliga del av Ardalsberget, som kan bli täktområde, aldrig har förekommit i några löften, utan tvärtom är skyddad i översiktsplanen.

Miljöpartisten Kia Andreasson är överraskad. För några år sedan drev hon igenom skyddet av berget i en rödgrön avsiktsförklaring och budget, men fick backa när det sas att kommunen redan lovat bort berget till bolaget Swerock. Med tanke på risken för skadeståndskrav drog kommunen tillbaka sitt överklagande av länsstyrelsens tillstånd. Miljökommunalrådet Kia Andreasson säger:

- Vi har ju fått från fastighetskontoret och tjänstemännen att det fanns en sådan bindning. Stämmer inte det så känner jag mig lurad.

Vad tänker du om det?

- Jag vet inte vad jag ska använda för ord, men det är ett starkt ord, säger Kia Andreasson (MP).

Istället var det två boende i området som överklagade tillståndet. De fick rätt i Mark- och miljödomstolen som stoppade planerna, med hänvisning till att Swerock hade underskattat riskerna vid sprängningar i närheten av gasledningar och andra känsliga anläggningar.

Swerock har därefter fått prövningstillstånd i Mark- och Miljööverdomstolen. I ett yttrande dit lyfter nu kommunledningen fram en rad invändningar, som just riskerna för Sevesoklassade anläggningar i området, men också om en ökad trafikbelastning och hotade dagvattentunnlar. Kommunledningen efterlyser nu dessutom en oberoende utredning om andra möjliga täktplatser i Göteborg - t.ex. söder om Gårdstensbergen - eller i kranskommunerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista