Göteborgs gosskör på väg att läggas ner

2:54 min

Göteborgs gosskör är en av de som satsar hårdast i Sverige på scen och på skivinspelningar.
Men barn- och ungdomsverksamhet får sällan kulturstöd och nu står Göteborgs gosskörs framtid på spel.

Fortsätter verksamheten som nu kommer att saknas 150.000 kronor för föreningen när året är slut. Ekonomin är på väg mot botten, det säger föreningens ordförande Olof Zachrisson.

--Vi vet inte hur vi ska klara detta och det är därför som kören är på väg att läggas ner. Det är den sorgliga sanningen. Någon form av ekonomiskt bidrag behövs antingen från villiga sponsorer, Göteborgs kommun eller någon annanstans ifrån - det är den enda lösningen.

Föreningen Göteborgs gosskör startades när kören knoppades av från Domkyrkan i Göteborg 1997. Föreningen hade tidigare en egen lokal men hyreshöjning gjorde att man sa upp den och idag övar kören i en kyrka. Betalningen är att sjunga vid ett antal gudstjänster under året.

Som flest har man haft 400 barn i föreningens register men i dag är siffrorna nere i 60. Medlemsavgiften är en anledning säger Olof Zachrisson.

De äldre, unga vuxna i föreningen, får betala upp till 1900:- per termin för att delta och de pengar som kommer in avlönar framförallt körens ledare.

Idag finns det bara ett litet föreningsbidrag på inkomstsidan förutom medlemsavgifterna och flera gånger är det styrelsen själva som sett till att räkningar betalats.

– Vi får inte kulturstöd eller verksamhetsstöd för den här körverksamheten, lite beror det på att sådant stöd vänder sig till professionella konstnärer. Här handlar det om barn och ungdomar som är amatörer och då hamnar vi mellan stolarna, säger Olof Zachrisson.

Det är svårt att konkurrera med institutionerna om dom regionala kulturpengarna för en amatörkör. Det säger Kerstin Fondberg som är förbundsdirektör på Svenska Körförbundet.

– Det är förskräckligt. Här tycker jag absolut att man ska försöka titta på hur man ska hjälpa till för att bevara den här traditionen.

Det finns inte så många gosskörer i Sverige och jag tycker det är viktigt att vi ser till att hjälpa Göteborgs gosskör i den här situationen.

Att gå ihop med en annan kör det ser Olof Zachrisson som en möjlighet för framtiden.

– Absolut, men det som skiljer det är att Göteborgs gosskör i den verksamheten inte är en blandkör. Det är ganska ovanligt att gossar i den åldern får sjunga själva. Det är nästan bara flickor som ägnar sig åt körsång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista