Lars-Börje Björfjäll, VD på Göteborgs spårvägar, åtalas för brott mot fordonsförordningen. Foto: Helena Sällström/P4 Sveriges Radio Göteborg

Friande dom för spårvägs-VD

Hovrätten i Göteborg anser inte att Lars-Börje Björfjäll, VD för Göteborgs spårvägar, kan hållas ansvarig för bland annat oljeläckage på 27 bussar. Rätten fastställer tingsrättens friande dom.

Björfjäll var åtalad för Brott mot fordonsförordningen, efter att polisen 2011 stoppat 27 bussar med oljeläckage och klämskydd som inte fungerade i Göteborg och Mölndal.

Hovrätten skriver i sin dom att det inte går att hålla VD:n Björfjäll straffrättsligt ansvarig då problemen inte kan kopplas tillräckligt starkt till hans ledning av bolaget. Rätten skriver också:

"De rutiner och uppföljningsmekanismer som tillämpats framstår för hovrätten som tillräckliga. Det ska också nämnas att det inte kan uteslutas att oljeläckage kan ha uppstått under färd efter det att dygnskontroll skett. En annan sak är att enskilda personer kan ha begått misstag och fel."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista