Polisen lastar in beslagtaget material vid husrannsakan utanför Uddevalla. Foto: Joakim Jacobzon/Sveriges Radio.

100 poliser slog till i ekobrottsrazzia

1:52 min

Precis nu genomför polisen husrannsakan på en adress i västra Uddevalla, där en av tre män som misstänks för grovt organiserad brottslighet i byggbranschen, greps i går kväll.

Vet du mer? Har du bilder? Hör av dig till oss på 0522-67 00 25 eller mejla nyheter.vast@sverigesradio.se.

Under det senaste dygnet har det skett ett stort tillslag mot grovt organiserad ekonomisk brottslighet i Uddevallatrakten. Männen är misstänkt för bland annat bedrägerier som är värda miljoner.

Ekobrottsmyndigheten, Internationella åklagarkammaren och polisen har tillsammans genomfört tillslaget. Totalt har runt 100 poliser varit inblandade. 

Tre män – som är 47, 24 samt 19 år gamla – har gripits i Uddevalla och Trollhättan.

De är bland annat misstänkta för att ha lurat till sig byggmaterial och entreprenadmasikner, uppger vice chefsåklagare Karl-Erik Esbo för P4 Väst.

– Man har använt ett antal bolag i Uddevallatrakten för att lura i första hand leverantörer av byggmaterial att leverera material utan att bolagen i Uddevalla har haft för avsikt att betala för det. Där har vi ett så kallat kreditbedrägeri. Man har köpt varor på kredit utan avsikt att betala för det, säger vice chefsåklagaren vid Ekobrottsmyndigheten till P4 Väst.

Vilket värde har det materialet?

– Det är svårt att säga exakt, men runt sex miljoner kronor.

Brottsmisstankarna rör förutom grova bedrägerier också grova oredligheter och grova bokföringsbrott – brott som kan ge fängelsestraff i upp till sex år.

Enligt vice chefsåklagare Karl-Erik Esbo har brottsligheten pågått under en längre tid. Polisen har gjort tillslag mot flera olika förråd och lagerlokaler i och runt Uddevalla.

Under dagen kommer de tre misstänkta männen att förhöras.

– Dessutom samlar vi in massa material från husrannsakningar på olika håll, säger Esbo.

Enligt Ekobrottsmyndigheten är fler gripanden att vänta inom ramen för denna insatsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista