Mats Arnsmar (s) pekar på översiktsplanen. Men i den svartvita markanvisningen till vänster är hela berget markerat. Foto Roger Blomqvist / SR

Nya turer om bergtäkten i Arendal

1:27 min

Markansvariga kommunalrådet i Göteborg Mats Arnsmar (s) tar nu tillbaka påståendet om att kommunen inte lovat bort den mark som är aktuell för bergbrytning i Arendal.

En kontroll som P4 Göteborg gjort visar att kommunens löfte i en så kallad markanvisning gäller hela berget och det planerade brytningsområdet och inte bara, den inaktuella, norra delen av berget, som markansvariga kommunalrådet Mats Arnsmar sa i tisdags.

Mats Arnsmars påstående för ett par dagar sedan fick Kia Andreasson att studsa. Som miljökommunalråd hade hon kanske gett upp kampen om berget i onödan:

– Stämmer det så känner jag mig lurad, säger hon.

Nu behöver hon inte känna sig lurad längre för markanvisningen gäller verkligen hela berget. Och det blir inga nya fakta att ta hänsyn till för Mark- och miljööverdomstolen. Om den kommer fram till att tillåta brytning av miljontals ton berg i Arendal är det inget som kommunen sedan kan sätta stopp för.

Med en kommun som inte hade godkänt planerna skulle det möjligen bli lite trixigare.
Moderaten Martin Wannholt som är vice ordförande i fastighetsnämnden tycker att den rödgröna kommunledningen skickar märkliga signaler:

– Alla fullmäktiges partier utom Miljöpartiet sitter ju i fastighetsnämnden och var med på det här. 2010 markanvisades hela området. Det blir väldigt konstigt att nu när det ligger för domstol så finns det uppgifter som inte stämmer med verkligheten, säger han.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista