Jimmy Käck, suppleant i Gårdakvarnens styrelse Foto: Helena Sällström SR/P4 Göteborg

Gais vill få bort homofobin i fotbollen

3:31 min

I morgon håller nätverket Fotbollssuportrar mot homofobi föreläsning i Göteborg. Gais och supporterklubben Gårdakvarnen står som värdar.

Jimmy Käck är suppleant i Gårdakvarnens styrelse. Han säger att det fortfarande finns en homofobisk jargong inom fotbollen och på läktarna. rasismen i princip är utrotad från läktarna, så kan homofobiska uttryck fortfarande förekomma utan att någon reagerar.

– Vi får ju själva arbeta med det här och skapa en diskussion om hur vi vill ha det på läktarna.

Varför har det tagit sån tid för fotbollen att ta tag i de här frågorna?

– Det är en otrolig machokukltur, det går inte att förneka tyvärr. Sedan tror jag inte man tänkt på att det är ett så stort problem. För mig är det ju inte det, men ser man den homosexuelles perspektiv så tänker man, "åh jävlar, det kanske inte är så ball ändå", säger Jimmy Käck.

Föreläsningen, som är gratis, hålls av nätverket Fotbollssupportrar mot homofobi. Det är ett nätverk som startades i Malmö i höstas. Den äger rum på Gamla Ullevis presscenter, klockan 13.00 på lördagen. En av föreläsarna är Mats-Ola Borglund, fd elitspelare i bland annat Obbola IK och IFK Holmsund, som kom ut för några år sedan och berättar om sina erfarenheter.

Får ni någon kritik också för att ni anordnar det här?

– Ja, det får vi. Det finns de som tycker att fotboll och politik inte ska blandas, och där håller vi som anordnar det här med. Men det här handlar ju inte om politik, det handlar om mänskliga rättigheter och sunt förnuft, säger Jimmy Käck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista