Foto: Roger Blomqvist/Sveriges Radio

Rökningen utbredd på västsvenska skolor - trots förbud

1:36 min

Svenska skolor ska enligt lag vara rökfria - trots det röks de på skolgårdarna runtom i Västra Götaland. På vissa skolor har man till och med ställt ut askkoppar.

Elevr Enligt lagen ska svenska skolor vara helt rökfria. Förbudet gäller även aktiviteter på skolornas områden under kvällstid.

Trots detta visar en nyligen utförd undersökning att det fortfarande röks på skolgårdarna runt om i Västra Götaland.

Miia Vuolama, tillsynshandläggare på Länsstyrelsen i Västra Götaland, är inte förvånad.

– Vi har åkt till olika skolgårdar i länet för att se hur det ser ut - om vi kunde se fimpar på marken eller utställda askkoppar.

Länsstyrelsen har besökt 68 högstadieskolor och 51 gymnasier. Vid 18 procent av högstadieskolorna och 71 procent av gymnasierna fanns det elever eller lärare som rökte - detta trots att ingen överhuvudtaget får röka på skolområdet.

Finns det skolor med askkoppar?

– Ja, tyvärr finns det. Det spelar ingen roll om det är en läraringång eller för elever - ingen får röka på skolgården, säger Miia Vuolama.

Skolan har ansvaret för att skolgården är rökfri, sedan är det kommunen som har tillsynsansvaret.

Vad kan det bli för påföljd om man som lärare röker på en skolgård?

– Det är ju inget straff på det. Men man ska ha en policy som gör klart att det inte är tillåtet, och det är upp till skolan att utforma, säger Miia Vuolama.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista