Länskriminalens chef Sven Alhbin. Foto: Adam Ihse / TT

Länskriminalen positiv till hårdare vapenlagar

1:11 min

Regeringens utredare föreslår skärpt minimistraff för grovt vapenbrott. Beskedet välkomnas av länskriminalens chef i Västra Götaland Sven Alhbin.

– Vi reagerar naturligtvis positivt från polisens sida, och hoppas att det här ska ge effekt i brottsbekämpningen.

Efter förra årets 56 skottlossningar, åtta stycken med dödlig utgång, i Göteborg, så krävde länskriminalens chef Sven Alhbin och kommunstyrelsens ordförande Annelie Hulthén, skärpta vapenlagar.

Och idag kom delbetänkandet Skärpta straff för vapenbrott som föreslår att minimistraffet för grovt vapenbrott ska höjas från sex månader till ett år.

Samtidigt ska det införas ett synnerligen grovt brott som ger fängelse i lägst tre år och högst sex år. Och genom att straffskalan skärps kommer polisen också att till viss del få fler befogenheter att utreda grova vapenbrott.

Sven Ahlbin hoppas främst att straffskärpningen gör att fler drar sig för att begå brott.

– Att de här personerna får sitta inlåsta under hela processen med gripande, anhållande och häktande i en följd och sedan avtjäna straff på färsk gärning - det tror vi skapar en avskräckande effekt, säger han.

Skärpningarna föreslås träda i kraft den 1 september 2014.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista