Bostadsbolag riskerar böter för registrering

Nästa vecka ska åklagaren fatta beslut om de fyra kommunala bostadsbolag i Göteborg som registrerat uppgifter om hyresgäster ska ställas till svars.

Förra året avslöjades att fyra kommunala bostadsbolag i Göteborg registrerat känsliga personuppgifter om hyresgäster. Nästa vecka beslutar åklagaren om företagen ska ställas till svars. Redan nu står det klart att inga personer kommer åtalas, företagsbot är enda möjligheten till straff, uppger Västnytt.

Ansvaret för personuppgifter ligger, när det gäller aktiebolag, på bolaget som juridisk person, om inte bolaget delegerat ansvaret till någon - och det har ingen av de misstänka bolagen gjort.

– Det är det vi har lagt så mycket tid på - att försöka kristallisera ut vem som skulle vara ansvarig, säger kammaråklagare Stina Lundqvist till TT.

Om bolagen inte accepterar en eventuell bot går det vidare till domstol, där företaget företräds av en person, men domen faller fortfarande på företaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista