Foto: Peo Wenander/P4 Sveriges Radio Göteborg

Ny teknik kan utöka Göta Älvbrons livslängd

"Kommunen kanske inte känner till oss"
1:21 min

Göta älvbron skulle kunna hålla längre än väntat. Ny teknik har tagits fram på Chalmers med hjälp av EU-pengar.

Om överklaganden och protester mot den nya Hisingsbron gör att den inte kan tas ur drift som planerat 2020 så skulle den förmodligen ändå kunna användas en tid därefter.

Men professor Robert Kliger på Chalmers säger att kommunen ännu inte visat något intresse för den nya tekniken.
--Nej det har de inte gjort. De kanske inte känner till oss. Men vi kan titta på Göta Älvbron och se om vår nya teknik skulle kunna förlänga brons livstid.

Ni har mycket jobb framöver?
– Ja!

Men inte i Göteborg?
--Nej!

Göteborgarna betalar skattepengar till EU som i sin tur fördelar en del av dessa skattepengar till olika forskningsprojekt. På så sätt kommer skattepengar tillbaka till Göteborg. Och i det här fallet, till Chalmers.

Så nu har tekniker, planerare och politiker i Göteborg en utmärkt möjlighet att använda Chalmersforskarnas nya kunskaper och teknik för att se till att Göta Älvbron står pall, även om det värsta skulle hända.

För om redarnäringen och andra intressenter uppströms Göta älv lämnar in överklaganden mot den nya lägre bron, så kan nya Hisingsbron bli försenad i flera år efter 2020.

– Jag är orolig, detta är en livsnerv för Göteborg. Tappar vi den på grund av  en massa överklaganden så tappar vi ju kollektivtrafiken till Hisingen, säger Kjell Björkqvist, folkpartist i byggnadsnämnden.

Hans socialdemokratiske kollega i byggnadsnämnden, Mats Arnsmar, fasar för att överklaganden från kommuner och redernäringen ska stoppa nya Hisingsbron.
– Det vore en katastrof, då blir det inte roligt för göteborgarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".