1 av 2
Allt fler vill vara med på Popkollos läger, i år har man 450 platser på musikläger runt om i landet, berättar Maria Johansson. Foto: Sophia Nilsson/P4 Göteborg
2 av 2
Sanna tror att sången förenar. Här leder hon en workshop i körsång. Foto: Sophia Nilsson / P4 Göteborg

Kämpar för jämställd musikbransch

"Vi ska sjunga och ha kul"
1:21 min

Unga musikintresserade samlas i Göteborg i helgen, för att utveckla arbetet med att få en jämställd musikbransch. Organisationen Popkollo har konferens och ledarutbildning, ett späckat program med föreläsningar, workshops och självklart en massa musik.

– Nu ska vi köra en låt som heter "flytta på dig". Då ska vi tänka på partiarkatet, på att det ska flytta på sig. Och att vi ska sjunga och ha kul.

Låten som Sanna valt till workshopen i körsång fångar Popkollos mål och syfte: att riva ner gamla föreställningar och skapa en jämställd musikbransch. De vill inspirera unga tjejer att göra musik på sina egna villkor och få en egen identitet kring musik. I helgen har man konferens med en ledarskapsutbildning. Och på programmet finns allt från replokalsteknik, till föreläsningar om normkritik och föreningsarbete.

Maria Johansson, en av de som jobbar med Popkollo, säger att mycket av deras arbete handlar om att ifrågasätta de normer som finns kring vad det är att vara musiker. Och även om en del saker blivit bättre sen de drog i gång 2003, finns det mycket kvar att arbeta med.

– Framför allt kunna få utöva musik så som den man är. Det finns väldigt många ideal för just tjejer för vad man ska göra. Vi ser till exempel många tjejer som sjunger. Men kanske inte så många som är stora gitarrister eller instrumentalister.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".