Foto: Bertil Ericson /TT

Så ska Aleungdomar in i jobb

1:50 min

Företag i Ale ska snart våga anställa ungdomar som kanske inte har så mycket erfarenhet och ungdomar ska i sin tur fås att ta jobb som kanske inte är deras drömjobb.

Det här är målet med ett nytt projekt som ska ta bort det glapp som finns mellan unga och företag, säger Andreas Witt, chef för arbetsmarknadsenheten i Ale kommun.
– Det är ju alltid så att man som företagare vänder sig till personer som har kompetens och erfarenhet och vad vi har problem med i Ale är att vi har en mängd ungdomar som kanske inte uppfyller de kraven.

Var sjunde ungdom i Ale mellan 18 och 25 år räknas idag som arbetslös. Det är lite färre än riksgenomsnittet, men ändå många. Det Ale nu fått närmare en halv miljon kronor i EUpengar för är att tillsammans med arbetsförmedlingen och företagen få fram sätt att få företagen att hitta de unga och inte minst tvärtom. 

--  Vi märker en attitydförändring, att man vill i första hand vill ha ett drömjobb och inte ett försörjningsjobb och då handlar det för oss om att försöka undersöka hur ungas kontaktvägar ser ut idag, kunna stötta och informera och medverka till att unga kan välja ett arbete som de kanske inte tänkt sig men som ändå kan fungera som en språngbräda in på den reguljära arbetsmarknaden.

Studien som nu ska pågå i ett halvår handlar alltså om att hitta naturliga vägar mellan alla parter.

– Så att företag kan få stöttning och råd och en bra uppbackning när det gäller ungdomar som vill ut och pröva på företag. Sen gäller det att Arbetsförmedlingen och vi har en samsyn kring på vilket sätt insatserna ska komma till rätt individ i rätt tid.

– Jag tror på ett lokalt projekt som kan gynna ungdomarna i Ale och gynna samverkan mellan Arbetsförmedling, kommun och företag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista