Plusgrader sparar pengar för kommunerna

1:04 min

Plusgrader i december är inte bara av ondo.

Den milda vintern har besparat kommunerna mycket pengar i vinterväghållning.

– Man räknar normalt sett under en vinter med att ha ett visst antal snöfall, halkpådrag och motsvarande, för att kunna lägga en realistisk budget. Men när det inte blir som väntat vädermässigt, så får vi ju naturligtvis pengar över, säger Patrik Nolbäck, planeringsledare på Trafikkontoret. 

– Under november-december 2013 så hade vi kostnader för vinterväghållning som var ungefär 4 miljoner lägre än vad vi hade räknat med.

Regnrusk och barmark är så klart trist för den som önskar en vit vinter. Men mildvädret under november och december har haft positiva effekter på budgeten för snöröjning och halkbekämpning i flera kommuner i P4 Göteborgs sändningsområde.

I Kungälvs kommun blev budgeten 1,5 miljoner kronor lägre än vad som var avsatt för vinterväghållning 2013.

Och pengarna som blev över i Göteborg har man kunnat använda till annat.

– Vi gör ju så gott vi kan för att kunna göra något annat för de här resurserna och har lyckats relativt väl med det. Vi har till exempel gjort en hel del underhåll av gatubelysning när vi såg att det skulle bli pengar över, säger Patrik Nolbäck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista