Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.

Mordmisstänkta 72-åriga kvinnan släpps på fri fot

1:13 min

Den 72-årig kvinnan släpps i väntan på dom. Hon har stått åtalad för att ha dödat sin make med en elpistol utanför parets gemensamma gård i Strömstad.

– Det tyder på att hon inte döms för mord, konstaterar kvinnans försvarsadvokat Björn Hurtig.

– Sedan får vi se hur det går med alternativyrkandet.

När rättegången mot den 72-åriga kvinnan avslutades i dag yrkade kammaråklagare Stefan Lind på tio års fängelse för mord. Men så ser det inte ut att bli. Anledningen är att kvinnan släppts på fri fot och då är det ovanligt att man döms för ett så grovt brott.

Däremot kan det fortfarande bli så att kvinnan döms för åklagaren andrahandsyrkande som är mordförsök.

– Det finns ju utrymme för det eftersom det är ett lägre straffvärde och det inte är obligatorisk häktning på ett försöksbrott, säger Stefan Lind.

Enligt åklagaren hade han även med brottsrubriceringen försök till mord för det fall att rätten inte anser att det är klart att mannen dog av att kvinnan använde en elpistol mot honom. Men Lind menar att det i sådana fall finns tillräckliga bevis för att döma henne för mordförsök.

Kvinnan nekar till brott, men erkänner att hon har bråkat med sin make på en stig vid deras gård utanför Strömstad i september 1995. Enligt kvinnan levde dock mannen när hon lämnade platsen.

När mannen hittades död trodde polisen först att det var ett naturligt dödsfall, eftersom han hade hjärtproblem. Men två år senare inleddes en brottsutredning efter det att kvinnan hade berättat om dådet i ett samtal till radioprogram Karlavagnen, samtalet sändes dock aldrig i radion. Den första utredningen lades dock ner, men i början av februari åtalades 72-åringen.

Åklagaren har presenterat ny bevisning, bland annat i form av inspelade samtal där änkans son berättar att hon ville att han skulle döda maken. Dessutom har flera vittnen berättat att kvinnan sagt till dem att hon dödade sin man.

Kammaråklagare Stefan Lind sade under slutpläderingen att elpistoler inte tidigare har förekommit som mordvapen i Sverige.

Enligt en professor som förhördes är det möjligt att mannen dog av att en elpistol användes mot honom, men det går inte att konstatera.

Kvinnans motiv ska ha varit ekonomiskt, enligt åklagaren. Det fanns en konflikt mellan parterna sedan tidigare och mannen hade ansökt om skilsmässa.

Försvarsadvokaten Björn Hurtig å sin sida anser att bevisningen inte håller och att kvinnan ska släppas på fri fot.

Han ifrågasatte bland annat trovärdigheten i vittnesmålet från hennes son, eftersom han kom med nya uppgifter under rättegången.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista