Foto: Brennan Linsley/TT Bild

Varannan förälder ser inte sitt barns övervikt

1:58 min

Det är viktigt att föräldrar får veta sina barns vikt vid besök på BVC. Varannan förälder till barn med övervikt tror nämligen att barnet är normalviktigt. 

Resultaten kommer från en europeisk studie där bland andra 1800 barn från Västsverige har ingått.

Susann Regber är doktorand vid Sahlgrenska akademin och hon menar att föräldrar har rätt att få veta hur deras barn ligger till på viktkurvan.

– Det är viktigt att föräldrar blir delaktiga i den objektiva information som finns om barnen. Om man går till tandläkaren är det ju inte någon förälder som tycker det är konstigt att man får veta att barnen har karies till exempel. Och då tycker jag att det ska råda samma förhållanden här, säger Susann Regber.

Det är känsligt att prata om vikt och speciellt när det gäller barn. Susann Regber menar ändå att vi måste prata mer om det för idag når inte alltid informationen om yngre barns vikt, alltså barn i 2 till 9-årsåldern, fram till föräldrar. Hon tycker att alla föräldrar ska få se barnets BMI-kurva när de besöker barnavårdscentralen och om barnen redan har nått skolålder ska föräldrarna involveras mer till exempel genom att viktinformationen skickas hem.

– Som förälder är man ju med sitt barn varje dag och man ser inte den här utvecklingen. Det är ju aldrig för sent för en livsstilsförändring men ju yngre barnen är och ju snabbare man kan gå in och göra något åt det ju bättre är det ju förstås.

Många BVC-sköterskor visar redan BMI-kurvan men inte alla, menar Susann Regber.

– Den användes inte konsekvent och den användes av vissa sköterskor inte alls. Så det är ju en första åtgärd man kan göra, föreslår Susann Regber.

Det är föräldrarnas roll som har studerats i den europeiska studien och vissa kulturella skillnader har man hittat. I Nord- och Centraleuropa uppfattade hälften av föräldrarna att deras överviktiga barn var normalviktigt. I Sydeuropa var samma siffra 75 procent.

Det krävs mycket av föräldrar idag menar Susann Regber. Många har långa arbetsdagar med resor och ekonomin kan vara en börda.

– Och sedan är det ju en väldigt stor tillgänglighet för ohälsosam mat och dryck nästan överallt, så det är en svårighet. Det är ju viktigt att alla drar åt samma håll för att det ska underlätta att göra det här hälsosamma valet, säger Susann Regber.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista