Taxi Kurir kör största delen av färdtjänstturerna i Göteborg. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Färdtjänsten tillåter åter vanliga privatresor

1:50 min

Färdtjänsten i Göteborg har nu på kvällen börjat ta emot beställningar på privatresor när nu den mesta rusningstrafiken är över.  Just nu verkar systemet fungera men Färdtjänsten tar det säkra före det osäkra inför morgondagen och har ökad bemanning och fler bilar inne även då.

För andra dagen i rad har det varit problem med färdtjänsten i Göteborg. Orsaken är ett dataproblem hos Taxi Kurir.

 Resenären Ingemar Hellman missade sin behandling i morse.

– Jag brukar åka till en rehabilitering eftersom jag har haft en stroke. Idag ringde jag som vanligt men då fick jag besked att idag har vi problem med tekniken så att ni måste ringa minst två timmar innan ni ska åka. Och då var det alltså kört för min del så då får man hoppas att det fungerar nästa tisdag. Det är ju rätt frustrerande när man räknar med att det ska fungera och att man kan komma iväg, säger Ingemar Hellman.

Det är alltså ett fel hos Taxi Kurir som gör att kommunikationen mellan beställningscentralen och förarna inte fungerar. Nu sker det via SMS istället.

Problemen började igår och kom tillbaka i morse.

– Jag är trygg med att vi lägger ner allting vi kan för att lösa det här problemet. Det är så pass stort så att alla tekniker står på tårna och gör allt för att vi ska lösa problematiken, säger Tomas Andersson, VD på Taxi Kurir i Göteborg.

Peter Norling är trafikchef för Färdtjänsten i Göteborg som köper 40 procent av sina färdtjänstresor av Taxi Kurir.

– Det här är ju fruktansvärt allvarligt, det är den här typen av saker som egentligen inte får hända, säger Peter Norling, och det är klart att vi kommer sätta oss ner och prata om detta här efteråt för att diskutera de konsekvenser som detta har gett och hur man kommer att säkerställa att detta inte händer igen.

Vad ger det för konsekvenser för Färdtjänsten?

– Eftersom Taxi Kurir genomför 40 procent av våra resor får vi ett ganska stort bortfall av fordonskapacitet, vilket gör att de fordon vi har räcker inte för trafiken just nu. Så vi försöker hitta andra lösningar genom att ta in trafik från andra bolag istället. Men trots att vi har ökat på trafiken mycket från andra bolag så räcker det ändå inte till för alla de resor som vi utför.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista