Kommunstyrelsen vill se hearing om skjutövningar

1:33 min

En enig kommunstyrelse i Göteborg drar igång en utredning med hearing om skjutövningsplanerna i södra skärgården.

Kommunen har haft för lite att säga till om, tycker socialdemokraten Anneli Hulthén.

– Staden har inte fått göra sin röst tillräckligt hörd. Vi vill nog vara med i diskussionen, säger kommunstyrelsens ordförande.

Försvaret söker miljötillstånd för 115 skjutdagar och mer än tiodubblat antal skott per år. Det gäller årligen 1 325 000 skott med finkalibrig ammunition, 11 500 med grovkalibrig ammunition samt 1 745 handgranater, sprängladdningar, robotar med mera.

Vid enstaka nationella och internationella övningar vill Försvaret kunna skjuta ännu mer, utan begränsningar.

Avgörandet ligger hos regeringen efter att tillståndet i mark- och miljödomstolen överklagats. Kommunledningen menar att den knappt tillfrågats och inte heller har kunnat påverka en tvångsinlösen av Känsö.

Därför ska kommunen nu på förslag från de rödgröna partierna (S, MP och V) ordna en hearing under våren där berörda myndigheter, organisationer och privatpersoner kan komma till tals. På förslag från folkpartiet ska kommunen också göra en egen utredning av skjutövningarnas konsekvenser. Resultatet från hearingen kan ingå i utredningen.

Tidigare har kommunledningen sagt att den går med på en ökning till högst 50 skjutdagar om året, men idag vill Anneli Hulthén inte binda upp sig för någon siffra, utan menar att hearingen kan ge svar på det.

Det kan förstås se ut som att kommunen sätter sig på bakhasorna och gör motstånd med en kommunal utredning och hearing inför regeringens beslut. Kommentaren till det blir syrlig.

– Jag är helt övertygad om att man skulle kunna lösa den här frågan i samförstånd om man verkligen var beredd att ta en diskussion. Men jag känner att den diskussionen inte har funnits, säger Anneli Hulthén (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista