Foto: Gunnar Lundmark / Scanpix

Få tips till visselblåsarmottagning

"Problem om visselblåsare inte kunnat garanteras anonymitet"
1:36 min

Bara ett fåtal tips om oegentligheter kom förra året till kommunens så kallade visselblåsarmottagning i Göteborg och utredningarna gav ganska klent resultat.

Behövs det en speciell mottagning för anonyma tipsare? Kommentera!

Moderata oppositionsledaren Jonas Ransgård anser att mottagningen nu kan läggas ner:

– Vi vill i alla fall avvakta tills de lagliga förutsättningarna finns för att det ska bli bra, säger han.

Med lagliga förutsättningar menar Jonas Ransgård nationella utredningar som pågår för att förbättra anonymitetsskyddet för visselblåsare. Ett otillräckligt skydd gör att tipsen blir få, säger han.

--Om man känner att man inte har kunnat vända sig till sin chef med ett tips så är man nog i det läget att man tycker det är viktigt att det inte kommer ut vem man är. Och har vi en funktion där det inte går att skydda personuppgifterna så är det klart att man inte vänder sig dig heller, tror Jonas Ransgård.

Ett av förra årets fem tips till visselblåsarmottagningen via en advokatbyrå avslöjade hur en chef på en återvinningscentral felaktigt lät hantverkare plocka ur en container. Övriga tips avslöjade vissa brister i upphandlingar och kontroll, men inga direkta oegentligheter. Kostnaden för mottagningen var runt 150 000 kronor. 

Men det är värt att fortsätta, tycker miljöpartisten Kia Andreasson i den rödgröna kommunledningen:

– Absolut, vi ha sagt att man först ska gå till den vanliga organisationen men om inte det räcker så ska den här utvägen finnas, anser Kia Andreasson. Och om man snart antar ett förslag så kanske det blir bättre med anonymiteten.

Och hon menar att få anmälningar också kan bero på att det inte finns så mycket oegentligheter:

– Det kanske inte är fler. Vi har ju gjort otroligt mycket i kommunen med kontroller och med ett annat sätt att styra och leda. Så det är väl mer ordning och reda, sammanfattar Kia Andreasson.

Totalt har Göteborgs kommun fått in 57 tips om oegentligheter sedan whistleblowermottagningen startade hösten 2011. 47 av tipsen har varit anonyma.

Enligt kommunens utredningsgrupp har utredningarna tvingat chefer och verksamheter att skärpa sig, även om få oegentligheter har avslöjats och ett enda tips lett till polisanmälan.

Men den advokatbyrå som tidigare skötte whistleblowermottagningen har också kritiserat utredningsgruppen för hur några utredningar skötts.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".