Kungsholm IV som hon ser ut idag. Foto: Anders Jacobsson

Ingen Kungsholm i Göteborg

Det gamla amerikafartyget Kungsholm IV ser inte längre ut att få Göteborg som hemmahamn. Fartygets blivande ägare Johnny Sid satsar nu mot Liverpool istället.

Affärsmannen Johnny Sid, som är fartygets blivande ägare, säger till Sjöfartstidningen att Göteborg inte längre är ett alternativ. Detta eftersom han och den grupp av investerare han leder inte kommit någonstans i förhandlingarna om en kajplats.

Nu satsar han istället mot Liverpool och floden Mersey, där han säger sig ha fått klartecken att få placera fartyget.

– Vi har beslutat att vi måste sluta jobba på Göteborgsprojektet och gå framåt. Det viktigaste är ju ändå att fartyget bevaras och inte går till skrot, säger han till Sjöfartstidningen.

Johnny Sid räknar med att inom de närmaste veckorna få allt klart för att affären ska kunna gå i lås.

Enligt planerna nu kommer fartyget att bli det centrala inslaget i den nya sjöstad som byggs upp vid floden Mersey i Liverpool.

Kungsholm IV, ingick i Amerikalinjens flotta och byggdes för att trafikera sträckan Göteborg - New York på 60-talet. Hon ligger nu i Oman och är där ett flytande hotell och konferensanläggning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista