Femmorna på Herrgårdsskolan vill ha idrott varje dag. Foto: Roger Blomqvist / Sveriges Radio

KD vill ha idrott i skolan varje dag

1:33 min

Kristdemokraterna i Göteborg vill ha idrott i skolan varje dag, men förslaget får nobben av den rödgröna kommunledningen. KD lutar sig mot forskning som säger att elever med daglig fysisk träning presterar bättre i skolan.

Femteklassarna på Herrgårdsskolan har idrott två gånger i veckan och skulle gärna ha det oftare, i alla fall Erik, Anton och Herman.:

– Jag skulle gärna ha det (idrott) varje dag.

– Man känner sig bättre efter att man haft idrott, det är jätteskönt.

– Jag kan också tänka mig ha idrott varje dag. Jag tycker två gånger är lite lite faktiskt.

Forskning visar att barn, framför allt pojkar, utvecklar bättre motorik och får bättre skolresultat med daglig idrottsundervisning.

Det säger kommunledningen inte emot, men socialdemokraten Anneli Hulthén vill ändå inte driva igenom det:

– Det är upp till varje skola att planera in. Sen så är det otroligt viktigt att barn och ungdomar rör på sig men vi känner att det här är lite grann att slå in en öppen dörr, säger Anneli Hulthén.

Hon menar att de skolor som vill kan införa idrott varje dag. Det kostar förstås resurser, åtskilliga miljoner i både personal och nya lokaler. Och Erik inser begränsningarna på Herrgårdsskolan:

– Idrottshallen blir jättesnabbt fullbokad och då hinner inte alla klasser få ha idrott varje dag, så det är tajt.

Och utan resurstillskott är det nog inte många som ökar idrottstiden. Och det beklagar kristdemokraternas kommunalråd David Lega:

– Det är klart jag tycker det är tråkigt, jag har sett så många bevis på att fysisk aktivitet för barn och unga ökar deras resultat. Dom får lättare att koncentrera sig, säger David Lega.

Idrott varje dag fortsätter nog att vara undantag i Göteborg. Det är Niklas på Herrgårdsskolan tacksam för - för han vet vad som skulle hända:

– Man kommer få träningsvärk varenda dag, säger Niklas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista