Fallet gäller ett hyresavtal på Storan i Göteborg.

Samis förre vd döms till fängelse

1:25 min

Upphovsrättsorganisationen Samis tidigare vd döms för trolöshet mot huvudman och försvårande av skattekontroll till fängelse i 1,5 år. Dessutom ska han betala skadestånd till Sami på 24,5 miljoner kronor.

VD:n fick sparken 2006 och åtalades efter sju års polisutredning för att ha överträtt sina befogenheter och genomfört riskfyllda affärer som äventyrat hela organisationens ekonomi. Skada eller risk för skada motsvarande 47 miljoner kronor enligt åklagare Kent Madstedt på ekobrottsmyndigheten.

Sami (Sveriges artisters och musikers intresseorganisation) har huvudsakligen till uppgift att samla in och dela ut upphovsrättspengar för medverkan på skivinspelningar.

Rättegången som pågått under hela hösten i Stockholms tingsrätt har framförallt handlat om scenhuset Storan i Göteborg. Vem som kände till vad kring det 40 år långa hyreskontraktet med Göteborgs kommuns fastighetsbolag HIGAB. Ett konflikt som ledde till att Storan under lång period stod igenbommad längs med Avenyn. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista