En blivande minkfarmare i Hasslösa utanför Lidköping fick garaget nedbränt. Foto: Polisen/TT

Djurrättsaktivist skall psykundersökas

Tre av de fem djurrättsaktivisterna kommer att vara fortsatt häktade och Skaraborgs tingsrätt har beslutat att de ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning innan man tar ställning till straffet. En av dem som skall genomgå den rättspsykiatriska undersöknningen är en 32-årig göteborgare.

De tre anses skyldiga till flera av brotten där det finns övertygande bevisning.

Samtidigt är det många åtalspunkter där tingsrätten inte anser att bevisningen räcker, bland annat i det fall där en gravsten grävdes upp från en familjegrav i Södertälje och placerades hemma i trädgården hos en anhörig till en minkfarmare.

Tingsrätten anser det däremot bevisat att en 32-årig man gjort sig skyldig till skadegörelse och olaga hot mot en minkfarmare i Hjo, olaga hot mot en anhörig till en minkfarmare samt olaga intrång och ofredande mot en minkfarmare i Kode.

En 24-åring anses skyldig till intrång hos en minkfarmare i Lundsbrunn, olaga hot mot minkfarmaren från Hjo samt skadegörelse och olaga hot mot en anhörig. Han ska även ha gjort sig skyldig till brott mot griftefriden efter att ha skändat en grav i Sandhem.

Den 22-åriga kvinna som erkände mordbranden mot en blivande minkfarmare utanför Lidköping kommer att fällas för det brottet, hon anses också skyldig till gravskändningen i sandhem samt flera fall av olaga hot, olaga intrång och skadegörelse.

De två djurrättsaktivister som inte varit frihetsberövade får vänta på sina domar tills dess att deras kamrater genomgått den rättspsykiatriska undersökningen, vilket kommer ta fyra veckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".