1 av 2
Foto: Daniela Bergek/Sveriges Radio
2 av 2
Lars Bygdemark på invigningen av Göteborg från ovan. Foto: Daniela Bergek/Sveriges Radio

Göteborg ur ett annat perspektiv

2:30 min

Hur Göteborg ser ut från marken är många bekanta med. Men hur ser det ut ovanifrån? Fram till januari nästa år kan man beskåda nästan hela stan från ovan. Lars Bygdemark har tagit bilderna som ställs ut på Stadsmuseet.

Under tio år har flygfotografen Lars Bygdemark flugit över Göteborg i helikopter och fotograferat. Det har blivit tusentals bilder och nu visas de i ett urval på Stadsmuseets utställning Göteborg från ovan. 

– Jag gillar ju industrigrejerna som Volvobilarna därborta, och sen reningsverket. Det häftigaste tycker jag är oljeraffinaderiet. Det se ju inte människor: det är tusentals rör. Man har ju ingen aning, säger Lars Bygdemark om vilka bilder han är mest nöjd med. 

Och visst är det en annan upplevelse av staden man får från fåglarnas perspektiv. Att till exempel husen på Teleskopsgatan i Bergsjön är stjärnformade är det nog inte många som ser från marken.

Författaren och journalisten Kristian Wedel har skrivit texter till varje fotografi som visas på utställningen. För honom var det ett nytt Göteborg som trädde fram under arbetets gång.

-- 
Jag blev nästan chockad när jag såg de första bilderna, där Göteborg tedde sig ungefär som en sandsslottsstad som man gör på en badstrand. Fullständigt uppbruten av kanaler, älven och alla vallgravar. Den tedde sig oerhört skör och bräcklig från ovan.

– Sen var det en del små detaljer jag upptäckte: en skillnad mot Stockholm är att där har äldre hus svarta plåttak, men i Göteborg är plåttaken hallonröda. Den arkitekturhistoriker som kan hjälpa mig med svaret på den gåtan är välkommen att höra av sig, säger Kristian Wedel. 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista