Arkivbild: Lars Pehrson/TT

"Varnar generellt för utförsäljning av allmännyttan"

1:25 min

Enligt ett tjänstemannaförslag så ska de kommunala bostadsbolagen i Göteborg sälja ut hyreslägenheter i attraktiva områden och omvandla dom till bostadsrätter. Men ta det lugnt resonerar SABO-chefen Kurt Eliasson - tidigare erfarenheter förskräcker.

Orsaken är att man enligt förslaget vill få loss pengar till att renovera i det miljonprogram med en miljon lägenheter som började byggas 1965.

Kurt Eliasson som är vd för SABO, Sveriges allmännyttiga bostadsföretag, tycker inte att man behöver rusa iväg och sälja ut delar av allmännyttan bara för att få in mer pengar till renoveringar.

– Under de senaste sju, åtta åren så har cirka en tredjedel av miljonprogrammet renoverats. det säger Kurt Eliasson.

Tittar man sen på Göteborg så har nästan hälften av beståndet i miljonprogrammet renoverats.

– Så mycket har hänt redan, det är ingenting som står stilla, anser Kurt Eliasson.

Han säger också att allmännyttan, både i Göteborg och ute i landet, är mycket finansiellt stark.

Därför har man redan klarat av såpass mycket av renoveringarna i miljonprogrammet. 

Sedan tillkommer energieffektiviseringar med sikte på klimatmålet 2050. Kurt Eliasson menar att detta är en samhällsfråga och inte en kostnad som vare sig allmännyttan eller privatvärdararna ensamma kan stå för.

Kurt Eliasson varnar generellt för utförsäljning av allmännyttan. GE Capitol-affären på 90-talet blev misslyckad för allmännyttan. Bolaget  köpte bland annat 3 800 lägenheter i Västra Frölunda och sålde sedan snabbt av lägenheterna till mindre nogräknade ägare.

– Historien kring den försäljningen, den avskräcker från vidare utförsäljningar av allmännyttan.

GE Capitalaffären lärde väl alla att det är A och O att kontrollera, vem som är köpare, menar Kurt Eliasson.

P4 Göteborg har sökt ordföranden i Göteborgs kommunstyrelse Anneli Hultén för en kommentar kring tjänstemannaförslaget som bland annat innehåller utförsäljning av en del av allmännyttans attraktivare bestånd. Men Anneli Hulthén har tillsvidare valt att inte kommentera detta.

I april ska politikerna ta ställning till ett flertal tjänstemannaförslag som går ut på hur verksamheterna i de olika kommunala bolagen i Göteborgs stad ska kunna effektiviseras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista