Foto: Hasse Holmberg / TT

"Sälj inte ut allmännyttan"

1:23 min

De kommunala bolagen är ekonomiskt urstarka, därför finns det ingen anledning att sälja ut attraktiva hyreslägenheter och omvandla dom till bostadsrätter, det anser Hyresgästföreningen i Göteborg.

Föreningen gör tummen ner för tjänstemannaförslaget om att sälja ut delar av allmännyttan för få in pengar till renoveringar av bland annat miljonprogrammet.

Lennart Sjöstedt är bostadspolitisk sakkunnig på Hyresgästföreningen:

– Bolagen har en mycket god ekonomi. De är urstarka. Det finns goda förutsättningar att rusta upp utan att behöva sälja ut och omvandla hyresrätter till bostadsrätter.

Lennart Sjöstedt säger att även om de kommunala bostadsbolagen hade haft en sämre ekonomi, så vore inte en utförsäljning nödvändig för att få in renoveringspengar till delar av miljonprogrammet.

Hyresgästföreningen vill att hyresrätten ska få samma möjlighet till avdrag som bostadsrätter och villor. Då skulle man kunna renovera utan att ens behöva höja hyrorna särskilt mycket, och inte heller omvandla hyresrätter till bostadsrätter.

– Vi vill att även hyresrätter ska kunna göra ROT-avdrag och ränteavdrag, säger Lennart Sjöstedt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista