Den före detta pojkvännen anländer till hovrättsförhandlingarna i Marinamålet.Foto: Adam Ihse/TT

Marinas mördare ej psykiskt störd

Marina Johanssons exsambo är inte allvarligt psykiskt störd, enligt utredningen från Rättsmedicinalverket. Därmed anser myndigheten att han kan dömas till fängelse.

Det var exsambon som mördade Marina Johansson 2010. Hovrätten för västra Sverige beslutade för drygt en månad sedan att bevisen mot 40-åringen är övertygande, trots att han nekar till brott.

Men innan domstolen beslutar om vilket straff 40-åringen ska få ville rätten att det skulle genomföras en rättspsykiatrisk undersökning. Den lämnades i dag in till hovrätten.

Där konstaterar Rättsmedicinalverket att exsambon "ej har begått den åtalade gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning".

Han hade heller inte en allvarlig pyskisk störning när undersökningen genomfördes.

Det betyder att det därmed inte finns några medicinska förutsättningar för att överlämna honom till rättspsykiatrisk vård, enligt Rättsmedicinalverket. Det finns inga hinder för att döma honom till fängelse.

– Det var ett ganska väntat beslut. Vi hade förväntat oss det, säger mannens försvarare Michael Hansson till P4 Väst.

På fredag kommer en sista förhandlingsdag hållas i hovrätten. Eftersom hovrätten har funnit att mannen är skyldig till mordet kommer förhandlingen att handla om vilken fängelsepåföljd mannen ska få, enligt Hansson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista