Många av de som beviljas bostadsbidrag får för mycket. Foto: Johanna Storm/SR P4 Göteborg

Tre av tio västsvenskar får för mycket bostadsbidrag

Nästan en tredjedel av alla som får bostadsbidrag i Västra Götaland måste till slut betala tillbaka tusentals kronor. Det skriver Hem och Hyra.

Det är Försäkringskassan som nu har stämt av med deklarationerna 2012 och kräver tillbaka pengar från ungefär en tredjedel av alla dem som får bostadsbidrag. Eftersom bostadsbidraget är inkomstbaserat måste man genast anmäla om man har fått ökad inkomst, annars riskerar man att få betala tillbaka.

Av dem med bostadsbidrag i Västra Götaland är det 30,4 procent som får betala tillbaka i genomsnitt ca 6600 kronor.

I mars planerar Försäkringskassan även att släppa en applikation för smarta telefoner som gör det möjligt att kontrollera om man har rätt till bostadsbidrag - och vilken summa ett sådant skulle hamna på.

Applikationen bygger på att användaren månadsvis matar in sina inkomster och får en varning om de överskrider nivån för beviljat bidrag.

Ungefär 71000 svenskar kommer i dagarna att få besked om att de måste betala tillbaka sitt bostadsbidrag, enligt Hem och Hyra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista