Birgitta Ulfsson är skådespelare och har ett helt knippe finska kärringar i rockärmen. Foto: Ylva Nilsson / SR

Birgitta är sverigefinländare ut i fingerspetsarna

"Det är inte lätt att hålla ett språk levande"
4:49 min

Birgitta Ulfsson var en av alla som firade Sverigefinländarnas dag, genom att läsa Alfons på finska. Som skådespelare är hon van vid att växla mellan finska och finlandssvenska - men aldrig sverigesvenska!

Idag firades Sverigefinländarnas dag på olika håll i Göteborg, och på Alfons Åbergs Kulturhus var det sagoläsning under dagen. Birgitta Ulfsson läste om just Alfons Åberg eller Mikko Mallikas som den populäre sagofiguren heter på finska. Birgitta Ulfsson läste först på finska och sedan på svenska och hon tycker att det är viktigt att uppmärksamma Sverigefinländarnas dag framför allt med tanke på hur många av hennes landsmän som förr i världen skämdes över sitt finska modersmål.

Själv är hon född tvåspråkig och stolt över att kunna prata finska.

– Hör jag finska på spårvagnen så kastar jag mig in och pratar högt och brett även om jag inte känner dem, skrattar hon.

Hanna Leppönen Ahonen är rektor på Sverigefinska skolan i Göteborg och hon tycker också att det är viktigt för henne och de elever hon tagit med att uppmärksamma den här dagen

– Mina elever kommer ju att ha nytta av att vara tvåspråkiga, inte bara hemma och hos släkten i Finland utan även på arbetsmarknaden, säger Hanna Leppönen Ahonen innan hon och eleverna går iväg mot pannkaksbuffén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".