Ekonomidirektör Lars Nilsson vill att fler anställs vid Göteborgs universitet. Foto: Epp Anderson / SR

Göteborgs universitet har för stora överskott

"110 miljoner plus är ett underbetyg till oss"
1:47 min

Göteborgs universitet har det ovanliga problemet att man under året fått ett för stort överskott - både vad gäller pengar till forskning, 450 miljoner kronor och utbildning, 400 miljoner.

De senaste fem åren har man anställt 500 personer men har från staten fått pengar som skulle räcka till åtminstone 400 till. Under tiden klagar studenter på för få lärarledda lektioner.

– Tyvärr måste vi tala om nu att under förra året gick vi åt fel håll. Vi skulle inte haft ett överskott på 110 miljoner kronor, som vi nu redovisade. Det tycker jag är ett underbetyg till oss som organisation, säger universitetets ekonomidirektör Lars Nilsson.

Varför anställer man inte?

– Det är en bra fråga och vi måste undersöka om det finns hinder i vårt interna system som gör att det dröjer med anställning eller att anställningar tar för lång tid.

Universitetet som statlig myndighet har ett invecklat anställningsförfarande. Det kan ta ett år att anställa en lektor och uppemot två år att få en ny professor. Det säger Gunnar Bergh, som är relativt nybliven prefekt för institutionen för språk och litteratur, till P4 Göteborg.

Han tror att tanken att det är ont om pengar slagit rot hos många, så att de håller hårt i pengarna fast det inte längre behövs. Själv tänker han anställa åtminstone 16 personer i år. 10 nya doktorander rekryterades till institutionen i höstas och lika många till får jobb 2015.

Förra året gav staten 60 miljoner kronor till eftersatta ämnen - pengar som ändå inte gått åt. Ekonomidirektör Lars Nilsson:

– Det är studentkårsorganisationer och lärare inom humaniora och samhällsvetenskap som i många år klagat över att de fått för lite pengar för att ha tillräckligt med lärarledda timmar. Sedan när vi får pengar för det här och inte gör något åt det i verkligheten, då blir man lite förundrad.

Forskningen har ett överskott på 450 miljoner kronor, varav mycket är öronmärkt till forskning som ännu inte blivit av. Lars Nilsson tycker det är dags att anställa och leverera forskningsresultat snabbare:

– Det är egentligen över hela linjen vi behöver anställa fler. Föruom cirka 400 personer behöver 140-150 personer ersättas som kommer att gå i pension de kommandet åren.  Framför allt behöbs nya lärare (lektorer)  och forskare för att leva upp till de uppdrag som regering, riksdag och forskningsfinansiärer givit oss , säger Lars Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".