Foto: Mattias Jacobsson.

Universitetets överskott ska ge fler samhällslärare

1:16 min

Samhällsvetenskapliga fakulteten kommer att anställa fler lärare och lektorer från det samlade överskott som Göteborgs Universitet har och som P4 Göteborg berättade om i morse.

Enligt Birger Simonsson, som är dekanus vid samhällsvetenskapliga fakulteten, finns det flera anledningar till att universitetet sparade mer pengar än de tänkt göra av med förra året.

– Dels tar det tid att anställa nya lärare, vilket är det vi vill lägga pengarna på. Vi vill ha den bästa kvaliteten på lärarna och det är en väldigt omständlig process att vaska fram dem, säger han.

Det andra problemet vid anställning av lektorer, är att de flesta med sig forskningspengar och kan bara vara lärare exempelvis på halvtid.

Så nu har man lärt sig att anställa ett antal lektorer samtidigt, säger Birger Simonsson som också tror att det samlade överskottet kommer att användas för nya anställningar:

– Det kommer det att göra, och den processen har redan börjat.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista