Foto: Britta Svanholm Maniette/SR

Alla vinner på jämställdhet

1:28 min

Vi vet tillräckligt om hur ojämställt samhället är, nu är det dags för politikerna att ta beslut. Det menar Niclas Järvklo, sekreterare i den statliga utredningen Män och jämställdhet som presenterades närmare i Göteborg idag.

Niclas Järvklo beklagar att jämställdhetsfrågor hamnar så långt ner på politikernas dagordning:

– Nu är det valår, säger Niclas Järvklo, men ändå så är jämställdhet inte tagits upp som en valfråga, det tycker jag man borde göra. Man borde prata mycket mer om kvinnors pensioner, den grupp som går i pension just nu och som betalar priset för ett ojämställt liv.

Men det är inte bara kvinnor som förlorar på ett ojämställt samhälle.
I den statliga utredningen Män och jämställdhet där männen är i fokus, pekar man exempelvis på hur sjukvården missar mäns depressioner, hur fängelser är fyllda av män, om ett riskbeteende i trafik och i samband med droger som förkortar livet för män osv.

Det enskilt viktigast beslutet politikerna kan ta, enligt Niklas Järvklo, är att individualisera föräldraförsäkringen, ett beslut som skulle få positiva följdverkningar inom arbetslivet, mäns närhet till sina barn och kvinnors pensioner.

Gösta Zachrisson, i Organsiationen Män för jämställdhet, tog del av utredningen idag, vill också se en lagändring och individualiserad föräldraförsäkring. Liksom lagen mot barnaga skulle den påverka positivt långsiktigt :

– Den behövs på alla sätt som lagar som kan vara normerande, säger Gösta Zachrisson, som vi vet om barnaga-lagen. Många tyckte den var totalt fel, men så visar det sig att den blir bra och påverkar attityder och att den påverkar hela utvecklingen.

Men bristen på jämstäldhet påverkar inte bara individer utan hela samhällen, enligt Niclas Järvklo:

– Man kan se att jämställdhet har effekter på samhället, man ser internationellt att det minskar korruptionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista