Datoriserad hemtjänst allt vanligare hos äldre

Maj-Britt, 90: Behöver att någon talar med en
1:42 min

IT-teknik, som kameror som kopplats till datorer och mobiler och telefonstyrda lås, blir allt vanligare hemma hos äldre med hemtjänst. Många över 80 år gamla har börjat gå IT - träffar för att lära sig tekniken.

Enligt Ellna Hansson, som är planeringsledare på Göteborgs stadsledningskontor är träffarna fulltecknade med 20-talister som vill lära sig tekniken.

– När man ser att tekniken kan medföra att jag kan klara mig själv bättre och att jag kan få en ökad kontakt med mina närmsta, så ökar motivationen för att lära sig ny teknik.  Även om man passerat de åttio, säger Ellna Hansson.

Färre transporter och videosamtal istället för fysiska besök hos brukarna kan spara många tusen mil i resor för hemtjänsten.

Med bland annat snabba bredband och så kallad välfärdsteknologi kan det i hela Sverige sparas över 50 miljarder kronor på åtta-nio år.
Det är i vart fall siffror som ett forskningsinstitut tror på.

Men det finns givetvis äldre som är skeptiska till att IT-teknik kan komma att ersätta en del hembesök från hemtjänsten. Som Birgit Nordström i Partille, 87 år.

– Man har ju behov av att det kommer hem någon som man kan tala med. Skulle det tas bort så glömde vi väl av att tala också. Då blir det ju ingenting kvar, skrattar Birgit.

90 åriga Maj-Britt Efraimsson i Partille är nöjd med hemtjänsten som den är.

– Dom kommer som dom ska på kvällen och morgonen. Städhjälpen kommer var fjortonde dag, så det är ju bra, säger hon.

Karin Magnusson på stadsledningskontoret menar att det givetvis är frivilligt för äldre och sjuka om man vill använda den nya tekniken.
Hon tror inte heller att IT- teknik gör att jobb försvinner inom hemtjänst och hemvård.

– Den risken ser vi inte som så överhängande. Vi vet att vi har ett stort rekryteringsbehov inom äldreomsorgen i framtiden. Oavsett tekniken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".