Foto: Fredrik Sandberg / TT

Elever kan vara felaktigt placerade i särskola

1:32 min

Det kan finnas elever i Partille kommuns särskola som egentligen inte ska gå där. Skolinspektionen kritiserar nu kommunen och vill gå igenom skolan elev för elev.

Skolinspektionen är kritisk mot hur utredningarna går till när elever i Partille kommun hamnar i särskolan.

Nu måste kommunen gå igenom samtliga särskolelever i Partille, för att ta reda på om det finns elever i som felaktigt går i särskolan.

– Vi har arbetat med detta länge och ser att det finns många brister. Vi tycker att det är anmärkningsvärt att man inte tagit till sig de här signalerna, säger Ulla-Britt Norin, undervisningsråd på Skolinspektionen.

Hur vanligt är det här i olika kommuner?

– Tyvärr är det ganska vanligt i de kommuner jag arbetat med tillsyn. Jag vet att man i Partille gör väldigt bra saker för eleverna. Men det är frågan om de ska vara i särskolan till att börja med  som är så viktig, säger Ulla-Britt Norin.

Johanna Pettersson är rektorschef i Partille:

– Vi har fått det här beslutet idag när de var hos oss. Det första vi måste göra är naturligtvis att titta på vad det innebär och agera utifrån det, säger hon. 

Om de nya utredningarna visar att elever inte ska gå i grundsärskola ska de eleverna få en plats i grundskolan. Där ska de få det de behöver för att klara sin skolgång, skriver Skolinspektionen.

En skolgång inom särskolan innebär lägre kunskapskrav och när man gått ut gymnasiesärskolan är vägarna till vidare utbildning och arbetsmarknad stängd.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista