Lunchmaten kommer på hjul lite varstans i staden. Foto: Rich Schultz/AP Photo

Göteborg kan få rullande restauranger - food trucks

1:51 min

Trenden med food trucks ser ut att vara på väg till Göteborg.

Till skillnad från de tämligen stationära matvagnarna som redan finns ska food trucksen flytta sig mellan olika platser.I Stockholm, som redan testar idén, erbjuder de nya vagnarna andra maträtter än i vanliga lunchresturangerna.

Göteborgaren Bita Piltan ser gärna att konceptet sprider sig hit.

– Det tror jag skulle vara tillgängligt och bra, det hade attraherat mig. Jag söker nära och bekvämt när jag ska köpa lunch, säger hon.

I Stockholm har man än så länge 20 fordon på prov som bland annat serverar pulled pork, turkisk köfte och vietnamesiska smörgåsar. Nu planerar man ytterligare 80 fordon.

Per Ankersjö, centerpartistiskt miljöborgarråd i Stockholm, säger att Food Trucksen är mer än vanliga matvagnar.

– Att vi kallar det för food trucks och inte matvagn handlar om att det är en del av en rörelse som finns över hela världen. Att servera god mat av bra kvalitet till dem som har bråttom helt enkelt.

I Stockholm har Food Trucksen tillstånd att stå två timmar åt gången på vanliga parkeringsplatser. Var de står för tillfället kan man bland annat se på sociala medier.

Jan-Erik Ljungkvist, verksamhetsansvarig för markupplåtelse på Trafikkontoret i Göteborg, tror att man skulle vara lite mer restriktiv med var food trucksen fick stå i Göteborg. Bland annat på grund av spårvagnstrafiken och de smala gångbanorna.

Men hur kan vi förvänta oss att lunchresturangerna skulle påverkas av food trucks. Jo, Per Ankersjö, det centerpartistiskt miljöborgarrådet i Stockholm, tycker de har bidragit till en sund konkurrens där.

– Vissa restauranger som inte är så nogräknade med kvalitet har känt sig utmanade av food trucks, och några har till och med gått ut och hotat folk. Men food trucksen är bra för oss som äter lunch på stan eftersom tillgången på bättre mat förhoppningsvis leder till att de som serverar sämre mat tänker över sin meny. Kanske börjar de lägger ner lite mer själ och hjärta i sin matlagning, säger Per Ankersjö.

På borgerliga alliansens initiativ väntas kommunstyrelsen nästa vecka ta beslut om food trucks i Göteborg. Och enligt Socialdemokraternas pressekreterare Carin Malmberg är också de rödgröna positivt inställda till food trucks.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista