Socialtjänsten i östra Göteborg kritiseras hårt av IVO

0:42 min

Det tar för lång tid att få ett beslut på kommunens enhet för barn och unga i Östra Göteborg. Dessutom har enheten inte startat utredning trots att barn kan ha fått se våld hemma. Detta reagerar nu Inspektionen för vård och omsorg på.

Det finns allvarliga brister på den kommunala enheten för barn och unga i Östra Göteborg. Det har Inspektionen för vård och omsorg, IVO, kommit fram till efter en granskning.

Bristerna uppmärksammades efter att ungdomspolisen i Bergsjön förra året anmält socialtjänsten misstänkta för att i flera fall inte följde lagar och regler för att hjälpa barn.

– Det hadnlar om bristande förhandsbedömningar, både när det gäller alldeles för långa handläggningstider och att man inte bedömt barns behov av skydd tillräckligt, säger Anneli Andersson, inspektör på IVO.

Har barn farit illa på grund av det här?

– Det är svårt att uttala sig om, men det står klart att de inte utrett om barnet har farit illa eller inte. De har beslutat att inte starta en utredning, även där det funnits uppgifter om att barn bevittnat våld, säger Anneli Andersson.

Polisen hade särskilt reagerat på handläggningen för ett barn i förskoleåldern. Vid sex husrannsakningar i hemmet hittade polisen vapen, ammunition, löst liggande narkotika och vanvårdade hundar. Barnet ska även ha sett pappan slå mamman.

Efter vår rapportering har Ing-Marie Larsson, chef för bistånd i östra Göteborg, hört av sig till P4 Göteborg och meddelat att man ska göra en rad åtgärder för att komma tillrätta med detta.

Bland annat kommer man att sätta in en särskild grupp som handlägger alla förhandsprövningar och starta en handläggningskola som ska göra handläggningarna snabbare och mer effektiva.

Dessutom ska förste socialsekreterare varje månad lämna fem utredningar till utvecklingsledare med granskningar av verksamheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista