Kommunfullmäktige i Göteborg Foto: Adam Ihse / TT

Politiker sitter kvar på dubbla stolar

1:35 min

Ikväll beslutar Göteborgs kommunfullmäktige att ledande politiker kan fortsätta sitta på dubbla stolar i kommunens bolag. Detta trots att en oberoende kommission sagt att det ska undvikas.

Socialdemokraten Gitte Caous är ordförande i det nya koncernbolaget och ska också sitta i ett annat bolag:

– Personligen kan jag tycka att det är bra att vi funderar över om vi kan sitta på två stolar, om vi verkligen är så objektiva, säger Gitte Caous, som är ordförande i kommunens nya koncernbolag, Göteborgs Stadshus.

Själv ska hon samtidigt sitta i Göteborg o Co Kommunintressent, ett nytt moderbolag för Liseberg, Stadsteatern och flera andra kultur-, turist- och evenemangsbolag.

– Men det är viktigt att ge politiken tid att fundera över vad olika alternativ får för konsekvenser, fortsätter Gitte Caous (S).

Samtliga politiker i koncernbolaget kommer att sitta i underlydande bolag, många av dem i flera bolag, enligt det förslag som klubbas i kommunfullmäktige ikväll.

Nio toppolitiker kan fortsätta att "granska sig själva", trots granskningskommissionens varning för rollkonflikter.

Vid förra fullmäktigesammanträdet blev det inget beslut. Förslaget skickades tillbaka, men nu kommer det tillbaka utan förändringar i bolagstoppen.  

Flera ledande politiker i olika partier säger till P4 Göteborg att de dubbla stolarna är tillfälliga. De ska bort, om inte före höstens val, så i alla fall efter valet.

Men på en direkt fråga om socialdemokraternas ambition är att ta bort de dubbla stolarna kommer inga klara besked idag.

– Vi är inne i den processen och den måste partiet få ha nu. Och den pågår förhoppningsvis i de andra partierna också, svarar Gitte Caous (S) i ledningen för den nya bolagsorganisationen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista