Röda Sten under Älvsborgsbron får stöd från kulturnämnden. Foto: Adam Ihse/Scanpix.

Önskas: mer pengar till det fria kulturlivet

1:29 min

Göteborgarna går miste om högkvalitativ kultur. Det anser majoriteten i Kulturnämnden och nu vill man ha mer pengar att ge till det fria konst- och kulturlivet.

– Vi skulle med ytterligare ekonomiska ramar, ytterligare pengar, kunna få ut mer bra kvalité från det fria kulturlivet i Göteborg än vad vi kan mäkta med i dagsläget, säger Thomas Martinsson (mp), ordförande i Kulturnämnden.

Thomas Martinsson menar att verksamhetsstödsdelen skulle kunna ökas på med 20 miljoner kronor utan att det behöver falla i kvalité vad pengarna går till.

– Vi kan se från rödgrönt håll och kanske från hela nämndens håll så finns det en syn att det fria kulturlivet är väldigt viktigt för Göteborg som kulturstad och den signalen vill vi gärna skicka vidare hela vägen in i fullmäktige och kommunstyrelsen, säger Thomas Martinsson.

Sammanlagt delades ungefär 60 miljoner kronor ut i stöd under förra året till det fria kulturlivet och stödet har ökat under den senaste mandatperioden från 50 miljoner till dagens 60. De som idag får mest bidrag från kulturnämden är Röda Sten, Göteborg Wind Orchestra, Angeredsteatern och filmfestivalen. Sedan utgår betydande stöd till Göteborgs alla fria teatergrupper.

Men det är fortfarande många som inte får något stöd alls eller lägre än vad de har sökt och detta vill nu majoritetet i kulturnämden, det vill säga socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet, ändra på. 

Ann Catrine Fogelgren från folkpartiet och ledamot i kulturnämnden, säger att även hon skulle stödja ett sånt förslag.

– Ja, jag skulle kunna tänka mig det. Det kommer in många bra ansökningar och de har ökat och det skulle nog behövas en summa pengar till, säger Ann Catrine Fogelgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista