Bättre stöd till personer med kroniska sjukdomar

Alla landsting och vårdcentraler i landet har fått brev från socialminister Göran Hägglund. Han vill förbättra situationen för personer med kroniska sjukdomar - att de får bättre vård och att man jobbar förebyggande med dem.

Regeringen satsar 450 miljoner kronor under fyra år på kronikerna. I år tar man bland annat fram riktlinjer för MS-patienter och dem med Parkinson. 

Socialministern kräver att vårdcentralerna mer aktivt använder de nationella riktlinjerna och ger de utsatta patientgrupperna extra stöd.

Satsningen rymmer insatser både för att minska förekomsten av kroniska sjukdomar och för att ge personer med kronisk sjukdom bättre möjligheter att minimera besvären av sjukdomen.

– Lika viktigt för bra resultat är att patienterna ges förutsättningar att aktivt medverka i sin vård och behandling, säger socialminister Göran Hägglund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".