Lena Jönsson är överdirektör för Kustbevakningen. Foto: Andrea Jilder/Sveriges Radio

Var femte anställd kan förlora jobbet på Kustbevakningen

Var femte anställd kan förlora sitt jobb och ett tiotal kuststationer kan försvinna om Kustbevakningen inte får extra pengar från regeringen.

Kustbevakningen lämnade i förmiddags in sitt budgetunderlag till regeringen. Beskedet är tydligt: Ge myndigheten mer pengar, annars får det konsekvenser.

Och konsekvenserna radas upp i ett 40-sidigt dokument. I hela landet kan 152 arbetstillfällen försvinna, det är 20 procent av den totala arbetsstyrkan.

– Det är självklart att man som medarbetare undrar vad som ska hända både med myndigheten och med en själv, säger Lena Jönsson som är överdirektör på Kustbevakningen.

Närvaron till sjöss beräknas minska med 30-40 procent, vilket i sin tur gör att nödställda till havs inte kan räkna med lika snabba eller lika många insatser.

Kustbevakningen behöver 133 miljoner kronor mer varje år från och med 2016. Men de behöver ett besked från regeringen redan inom ett par månader - annars inleds neddragningarna före sommaren.

Deras nuvarande budget räcker inte, bland annat för att stora räntor och amorteringar betalas på Kustbevakningens tre stora fartyg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista