Amerikansk metod ger hopp för Kevin Williams

En kombination mellan DNA från en familjemedlem och ett labb väcker nytt hopp för leukemisjuka Kevin Williams som inte kunnat hitta någon stamcellsdonator.

I november i fjol hölls en stödgala för 30-åriga Kevin Williams som är leukemisjuk. Han behöver en stamcellsoperation men av hela världens donatorer så har ingen lämplig donator gått att hitta.

Nu har det dykt upp en nytt hopp för Kevin och det handlar om så kallad haplomatchning det vill säga halva DNA-t kommer från en familjemedlem och den andra hälften framställs i ett laboratorium.

Det här är en framgångsrik metod i USA men ännu så länge inte så välkänd metod i Sverige. Behandlingen för Kevin i USA skulle kosta runt tre miljoner kronor och hans vän Frida Feldt säger till P4 Göteborg att man just nu tittar på alla tänkbara möjligheter för att kunna genomföra detta.

Pengarna från stödgalan på Jazzhuset gick till Tobias-registret som samlar donatorer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista