Elisabeth Flygare, Vårdförbundet. Foto: Epp Anderson, SR.

54 extra vårdplatser snart öppnade på SU

1:20 min

Snart har Sahlgrenska universitetsjukhuset öppnat sina samtliga 54 extra vårdplater.

Efter år med återkommande överbeläggningar beslutade Västra Götalandsregionen i höstas att skjuta till 50 miljoner kronor för att förbättra läget på avdelningar inom främst medicin, psykiatri och på barnsjukhuset.

Det har inte alltid varit lätt att bemanna avdelningarna och ibland har öppnanden fått skjutas upp några veckor för att inte bemanningen varit helt löst.

--Jag tror fortfarande att lönen är det allra viktigaste frågan för att få nya sköterskor att vilja komma till SU, säger samordnaren på Vårdförbundet , Elisabeth Flygare.

Sahlgrenska har höjt ingångslönen med 700 kronor och ger ett löneflyft på ytterligare 500 kronor för de sjuksköterskor som genomgått ett fyramånaders introduktionsprogram men än är det långt till de 25 000 kronor i månaden som  sköterskeelever kräver.

Med satsningen bekräftar regionen att det dragits in för många vårdplatser på SU. Det har lett till  åratal med extrasängar, med patienter i korridorer och sköljrum som kör slut på personalen och är ovärdigt och osäkert för de sjuka.

I år har man börjat öppna salar som tidigare varit stängda. Främst då de 31 medicinplatserna men även exempelvis 5 platser för för tidigt födda och fem på barnmedicin. Men räcker det?

--Det är en första början, konstaterar Elisabeth Flygare. Det är enigt min mening ganska stort att regionen gettt oss möjligheter att öka på vårdplatserna igen.Det här är ett sätt att försöka få bort alla överbeläggningar, men det vet vi ju ännu inte om det räcker.

Sahlgrenska universitetsjukhuset har drygt 2 100 vårdplatser. Först i april öppnas fyra platser inom psykiatrin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista