Foto: Yvonne Åsell / SvD / TT

Sex av tio avlidna i hjärtinfarkt hinner aldrig till sjuhus

Mer än sex av tio, 64 procent, av de som dör av hjärtinfarkt i Västra Götaland dör innan de kommer till sjukhus, visar nya siffror från Hjärt-Lungfonden.

– Många väntar med att larma eller tar sig till sjukhuset på egen hand, trots att det är livsviktigt att kunna påbörja behandlingen så tidigt som möjligt. Den som känner symptom på hjärtinfarkt ska genast ringa efter ambulansen, säger Staffan Josephson, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden i ett pressmeddelande.

Varje år avlider 8500 personer av hjärtinfarkt i Sverige. Av de som gjorde det i Västra Götaland hann 64 procent aldrig komma in på sjukhus, vilket är i nivå med rikssnittet.

– Forskningsframsteg som propplösande medicin och ballongvidgning har bidragit till att fler överlever en hjärtinfarkt när de väl kommer till sjukhus. Nu behöver vi också forska mer om vem som riskerar att bli sjuk innan personen drabbas så att vården kan sätta in förebyggande behandling i tid, säger Jan Nilsson, ordförande för Hjärt-Lungfondens Forskningsråd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista