67 minuter kvar - idag manifesterade 15:53-rörelsen

5:17 min

På lördag är det den åttonde mars och den internationella kvinnodagen. Vår reporter var på plats när 15:53-rörelsen idag höll manifestation på Gustav Adolfs torg idag.

Över hela landet organiseras manifestationer för att protestera mot att löneskillnaderna mellan män och kvinnor fortfarande är så stora.

Rörelsen som ligger bakom manifestationen kallar sig 15.53-rörelsen och består av fackförbund, politiska kvinnoförbund och andra föreningar.

– Vi är arga för att vi inte har jämställda löner och villkor i arbetslivet. Klockan 15.53 kan kvinnor egentligen gå hem, för längre än så har de inte betalt jämför med männen, säger Elisabet Mossberg, till vardags ordförande för Lärarförbundet i Göteborg.

Från början hette rörelsen 15:51, och har sedan dess flyttat fram en "minut" för varje år. Men det räcker inte enligt Elisabet Mossberg.

–  I den här takten tar det 67 år innan vi har jämställda löner - det är för långsamt, säger hon.

Vad ska hända efter den här manifestationen?

– Vi måste få igång arbetet för jämställda löner. Lönekartläggningar, se var ojämställdheten finns och korrigera, säger Elisabet Mossberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista