Volontär Gun-Britt Engvall, 82, och deltagare Eira Myrmarker, 89. Foto: Max Sommerstein/SR

Svårt hitta volontärer till Partilles äldre

"Dåligt inflöde under hösten"
1:42 min

Trots att en ny undersökning som P4 Göteborg berättade i veckan visar att äldre som träffar andra äldre är markant friskare än de som inte gör det, minskar antalet volontärer i äldreomsorgen i Partille Kommun.

I kommunen anordnas kontinuerligt seniorträffar för att få äldre människor att aktivera sig tillsammans. Träffar som till stor del beroende av volontärer. P4 Göteborg träffade Eira Myrmarker, som är 89 år, på en läsecirkel på Närhälsan i Furulund.

– Jag läser så himla mycket hemma, men jag trivs så bra med människorna. Vi är ju inte överdrivna, men inte dumma heller. Men det är ju gemenskapen, jag går för gemenskapen och den beundrar jag. Den ger mycket.

Partille Kommun anordnar seniorträffar på flera platser i kommunen och det kan vara bland annat läsecirklar, våffeldag eller qigong. Men för att driva seniorträffarna krävs volontärarbetare och Eva Welling Örtlund, som är volontärsamordnare i Partille Kommun, säger att behovet inte kan mättas, men att det har blivit färre volontärer det senaste halvåret.

– Det var ett dåligt inflöde under hösten 2013, sedan var det en del naturliga avgångar: någon som gick bort, någon som flyttade och någon som fick jobb. Våra volontärer är ju mellan 18 och 90 år.

Vad är det som är så viktigt med att ha volontärer?

– En volontär ska ju aldrig göra något som vi gör inom vår förvaltning, som undersköterska eller vårdbiträde. Men den här guldkanten på tillvaron med möjlighet till social gemenskap och meningsfullhet i vardagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".